Αλλάζει ο χάρτης των χρηματοδοτήσεων για startups στην Ευρώπη
Σαρωτικές αλλαγές στον χάρτη των χρηματοδοτήσεων μικρομεσαίων εταιρειών και νεοφυών επιχειρήσεων φέρνει ο συνημμένος Κανονισμός για τη συμμετοχική χρηματοδότηση (Crowdfunding), που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με τον νέο Κανονισμό δημιουργείται -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- η δυνατότητα χρηματοδότησης επιχειρήσεων χωρίς τη συμμετοχή τραπεζών και άλλων μεσαζόντων. Ο Κανονισμός, με εισηγήτρια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών την κυρία Εύα Καϊλή, ψηφίστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων με μεγάλη πλειοψηφία. Δημιουργεί δε το πανευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε κάθε επιχείρηση και startup να μπορεί να εντάσσεται σε μία πλατφόρμα και να συλλέγει ζωτικά κεφάλαια, είτε με μορφή δανεισμού είτε με μορφή μερισμάτων, και που πάροχος των κεφαλαίων μπορεί να είναι όποιος πολίτης επιθυμεί να δανείσει ή να επενδύσει αντί μερίσματος. «Είναι πρακτικά ο πρώτος κανονισμός του πακέτου Fintech, με το οποίο ξανασχεδιάζονται οι χρηματοδοτικές υπηρεσίες και το τραπεζικό σύστημα. Με το crowdfunding κόβεται πρακτικά η εξάρτηση για ρευστότητα από τις τράπεζες, κυρίως σε περιπτώσεις που το τραπεζικό σύστημα είναι αδρανές ή δεν δύναται να παρέχει δάνεια/ρευστότητα, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα», δήλωσε η Εύα Καϊλή. Μία από τις σημαντικές αλλαγές, που πέτυχε να ενσωματώσει στον Κανονισμό η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι ότι το όριο, που μπορεί να μαζέψει μία επιχείρηση, είναι όχι 1 εκατ. ευρώ, που ήταν η πρόταση της Επιτροπής, αλλά 8 εκατ. ευρώ ανά έτος.
Ψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου το νομοσχέδιο για τη συμμετοχική χρηματοδότησηΜέριμνα του Κανονισμού ήταν να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ασφαλούς εμβάθυνσης της αγοράς crowdfunding ως καινοτόμου μοντέλου συλλογής κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με ένα ομοιογενές νομικό πλαίσιο που εξασφαλίζει τους μικρούς επενδυτές, που είναι και οι βασικοί πάροχοι σε αυτό το σχήμα. «Στόχος μας δεν είναι μόνο να καλύψουμε τις ανάγκες των startups μόνο σε seed capital, αλλά να επιτρέψουμε να υπάρχει και ένας μηχανισμός παροχής ρευστότητας για scale up. Αυτό θα εξαναγκάσει την αγορά venture capital της Ευρώπης να γίνει πιο ανταγωνιστική», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής. Η ίδια τόνισε: «Κάναμε το πρώτο βήμα. Τώρα προχωράμε στην αξιοποίηση των ICO’s, που είναι ψηφιακό εργαλείο crowdfunding, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία blockchain. Έχουμε θέσει τις βάσεις ήδη για να προχωρήσουμε ώστε όλες οι επιχειρήσεις, και κυρίως οι νέοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας, να έχουν πρόσβαση γρήγορα και ασφαλώς σε φτηνό χρήμα».
Blockchain
Στο μεταξύ, άλλο ένα σημαντικό βήμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις startups έγινε με την ψήφιση της Γνωμοδότησης της Επιτροπής Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση του blockchain στο διεθνές εμπόριο. Εισηγήτρια της γνωμοδότησης για τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκράτες ήταν επίσης η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Με τη Γνωμοδότηση για τη χρήση του blockchain επιτυγχάνεται το πρώτο βήμα για τη δραστική μείωση του κόστους στις διεθνείς εμπορικές διαδικασίες.
Πηγή: www.sepe.gr